Prijs voor ruimtelijke kwaliteit gaat naar Kening fan ’e Greide

Persbericht van de LC 19 juli 2017

Al kachelt de stand van de grutto achteruit, Kening fan ’e Greide is door de provincie onderscheiden met de Anita Andriesenprijs voor ruimtelijke kwaliteit.

Het vijf jaar oude bewustmakingsproject heeft ,,de discussie over de kwaliteit van het landschap in Friesland en daarbuiten op de kaart gezet’’, oordeelt de jury. Dit gebeurde met de inbreng van geleerden, natuurminnende boeren, artiesten en een legioen communicatiewetenschappers. De grutto wordt vooral als symbool in stelling gebracht.

De driejaarlijkse Anita Andriesenprijs bestaat uit een zilveren trofee en een geldbedrag, dat de winnaar in lijn met zijn oeuvre mag besteden om het belang van ruimtelijke kwaliteit uit te dragen.

Vijf genomineerden

Kening fan ’e Greide troefde vier andere genomineerden af, die overigens ook veel lof kregen toegezwaaid. De uitbreiding van het Bos van Ypeij (Tytsjerk) ontbeert volgens de jury duidelijke maatschappelijke relevantie. Het voedselbos van Anastasia Limareva naast het Leeuwarder Bos heeft te weinig toegevoegde waarde ,,in een lommerrijke stad als Leeuwarden’’.

Het kustlandschapskunstproject Sense of Place van Joop Mulder is wat te ambitieus, vindt de jury: kunst kan de ontvolking van Noord-Friesland niet tegenhouden. De redding van het veenweidegebied, zoals landschapsarchitect Peter de Ruyter die voorstelt, is voor de jury te hoog- intellectueel en abstract verwoord ,,om mensen aan te laten haken’’.

In totaal waren er 22 inzendingen voor de Andriesenprijs.